De beste condooms

Zerodeals

Er zijn vele anticonceptiemiddelen op de markt. Als je seks hebt en niet zwanger wilt worden kun je niet alleen condooms gebruiken, maar bijvoorbeeld ook de pil of een spiraaltje. Maar er is één groot verschil tussen condooms en deze andere vormen van anticonceptie: alleen condooms helpen ook tegen SOA’s. Seksueel overdraagbare aandoeningen worden nog altijd, ook in de Westerse wereld, veel verspreid. Daarom is het verstandig om in eerste instantie seks te hebben met condooms, als je partner en jij zich nog niet hebben laten testen op deze ziektes. In ontzettend veel situaties waarin geslachtsgemeenschap een rol speelt, is een condoom gebruiken essentieel: namelijk de situaties waarin bedpartners niet elkaars vaste partner zijn. als je monogaam bent en maar met één vaste vriend of vriendin seks hebt, dan wordt vaak snel besloten dat er getest wordt of één van beide een SOA heeft, en is dat niet het geval dan wordt er overgegaan op een andere soort anticonceptie. Waarom dat gebeurt? Ten eerste omdat er weleens iets mis kan gaan met condooms. Zo een ding kan bijvoorbeeld scheuren. Ook vinden veel mensen het veel gedoe: zo’n ding gebruiken. Je moet hem eerst omdoen op een moment suprême, en ook als het eenmaal in gereedheid is gebracht kan een condoom niet goed zitten, en moet er nog weer aan gefriemeld worden. Bij andere anticonceptiemiddelen is het een voordeel dat je er niet aan hoeft te denken op het moment dat je met iemand naar bed wil: dat doe je eerder, bij de dokter (het spiraaltje), of elke avond voor het slapen gaan (de pil).

Condooms: moeilijk?

Dat er dus veel gedoe mee gemoeid is, dat is een veelvoorkomend bezwaar tegen de condoom. Daarom zijn er steeds meer producten op de markt die het makkelijker maken om condooms om te doen. denk bijvoorbeeld aan de Wingman: doordat er een soort hoesje aan de condooms van dit merk vastzit hoef je het condoom zelf niet aan te raken, zodat je er geen gaatjes in kan maken met je nagels. Ook kan je dit ding met één hand omdoen: veel minder gedoe dus, zodat je je niet op de condooms hoeft te richten, maar op degene waar je mee naar bed wilt. Maar de markt met condooms is erg divers. Niet alleen worden er typen op de markt gebracht die op gebruikersgemak zijn gericht: ook zijn er allerlei smaakjes, geurtjes, en patroontjes te vinden op condooms, die het vrij plezier wellicht kunnen vergroten. Zo heb je bijvoorbeeld condooms met ribbeltjes: iets wat sommige vrouwen erg waarderen. De gigantische verscheidenheid aan condooms is leuk om eens te verkennen: misschien ontdek je iets waar je erg blij mee bent en waar je zelf nooit op zou zijn gekomen.

Geschiedenis van condooms

Het condoom is geen moderne uitvinding: al eeuwen lang doet het idee de rondte dat je een piemel kan inpakken om een zwangerschap te voorkomen. De eerste pogingen om condooms te creëren uit geweven stoffen liepen op niets uit. De eerste condooms die wel effectief waren werden gemaakt van schapendarm of andere materialen met een dierlijke oorsprong. Dit soort condoom is nog steeds wel beschikbaar voor mensen die niet tegen synthetische stoffen kunnen of een rubberallergie hebben. Ze zijn niet zo efficiënt als de moderne variant van het condoom. De productie van dat product, de van rubber gemaakte condoom, van late, was een grote stap voorwaarts. Waarom? Omdat deze producten veel sneller, goedkoper en gemakkelijker geproduceerd konden worden, en ook omdat ze doeltreffender waren in het voorkomen van soa’s. Vaak werden condooms door de kerk verboden omdat anticonceptiemiddelen niet werden geaccepteerd, maar als middel om een ziekte te voorkomen was een condoom wel weer geoorloofd. De condoom heeft heel wat ontwikkelingen meegemaakt sinds zijn ontstaan, maar een zeer recente verbetering van het product is het topje dat ruimte geeft voor sperma nadat er is geëjaculeerd. In de laatste jaren zijn er allerlei types geproduceerd van dit handige product. Zo zijn ze er in allerlei maten, kleuren, vormen en smaken. Sommige varianten hebben het predicaat ‘extra stimulerend tijdens de geslachtsgemeenschap’ terwijl andere speciaal bedoeld zijn voor orale of anale seks. De meeste types bevatten ook iets van glijmiddel, wat ook nog eens een zaaddodende werking heeft in veel gevallen. Sinds 1920 is ook het vrouwencondoom ontwikkeld. Dat is veel groter dan het mannencondoom en heeft ook een versterkte ringvormige opening. Het is de bedoeling dat je het voor de seks in de vagina aanbrengt. Het vrouwencondoom is nooit erg populair geworden. Waarschijnlijk omdat het veel meer gedoe is dan het mannencondoom, en onhandig groot is. Sinds de opkomst van aids, een ontzettend bekende seksueel overdraagbare aandoening die een verschrikkelijke, dodelijke afloop kan hebben, wordt er door veel organisaties wereldwijd gepredikt dat men een condoom moet gebruiken. Daardoor is dit voorbehoedsmiddel nog veel populairder en beter verkrijgbaar geworden dan het voorheen al was. Vrijwel overal op aarde zijn deze rubbertjes te verkrijgen, maar helaas is het niet in iedere cultuur de normaalste zaak van de wereld om veilig te vrijen. In veel Afrikaanse landen is het bijvoorbeeld nog veel normaler om onbeschermd seks te hebben; ook al weet je dat de kans ontzettend groot is dat je een soa zoals hiv oploopt. De aidsepidemie is in dit werelddeel dan ook gigantisch. Veel hulpverleningsorganisaties zien de condoom als de oplossing: ze prijzen hem overal en nergens aan, vooral de Afrikaanse jeugd wordt goed geïnformeerd over de voordelen van het ding.

Comments are closed.

Scroll to Top